Voor- en nadelen van de digitale metgezel

smartwatch

De smartwatch is een populaire uitbreiding van de smartphone geworden – maar hoe nuttig is de gadget eigenlijk? Voor wie zijn smartwatches geschikt en wat zijn de voor- en nadelen van de kleine helpers? We gaan tot op de bodem van de zaak en noemen argumenten die voor en tegen een smartwatch spreken. Wat is een smartwatch en voor wie is het handig? Een smartwatch is een intelligent horloge met een touchscreen. In tegenstelling tot de gebruikelijke klok toont hij niet alleen de tijd en datum, maar biedt hij ook een reeks functies die vergelijkbaar zijn met die van een smartphone. De modellen hebben vaak een geïntegreerd slot voor simkaarten en WLAN, zodat de gebruiker ook onderweg bereikbaar is.

De minicomputer om de pols is veelzijdig inzetbaar: hij kan fungeren als mp3-speler, meet de hartslag en telt de genomen stappen. Stembediening is ook mogelijk dankzij een ingebouwde microfoon. Met verschillende apps kan de functionaliteit van de smartwatch verder worden geüpgraded naar individuele behoeften.

De gebruiker kan WhatsApp-berichten en e-mails lezen en verzenden zonder afhankelijk te zijn van zijn mobiele telefoon. Wil je toch niet zonder je smartphone, dan kun je de smartwatch gebruiken om de mobiele telefoon vanaf je pols te bedienen.

De smartwatch is dan ook een digitale assistent die veel functies biedt en – afhankelijk van het model en de fabrikant – een aantrekkelijk design heeft. Het is ideaal voor fitnessfans die hun training willen volgen. Een smartwatch kan net zo handig zijn voor mensen die afspraken bezig houden en die gezondheidsbewust zijn. Wie zelden belt, amper e-mail checkt en geen sportieve successen wil meten, zal waarschijnlijk minder gebaat zijn bij de digitale begeleider.

Kijk overigens in deze smartwatches top 5 als je wilt weten welk model bij jou past.

Voor- en nadelen van slimme metgezellen

Voordat je een smartwatch koopt, moet je de argumenten voor en tegen zo’n gadget overwegen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen

Contactloos betalen: wil je winkelen zonder contant geld en een EC-kaart, gewoon met het horloge om je pols? Geen probleem met de juiste Smartwatch! Dit wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde NFC-chip. Om te betalen hoeft de gebruiker alleen zijn smartwatch tegen de NFC-lezer te houden en wordt het gewenste bedrag naar de ontvanger gestuurd. NFC staat voor Near Field Communication en maakt datatransmissie over een afstand van enkele centimeters mogelijk.

Afstandsbediening: Afhankelijk van het model en de reeks functies biedt een smartwatch de mogelijkheid om naast de mobiele telefoon ook andere technische snufjes vanaf de pols te bedienen, bijvoorbeeld het smart home-systeem. Met de smart home app bedient u eenvoudig de verwarming, rolluiken, verlichting en slimme helpers zoals robotmaaiers en stofzuigers op afstand.

Betrouwbare navigatie: Een ander voordeel is dat slimme horloges meestal zijn uitgerust met een GPS-sensor en dus kunnen worden gebruikt voor navigatie. Om dit te doen, voert de gebruiker de gewenste bestemming in via Google Maps of Apple Maps en kan daar door de smartwatch worden genavigeerd – zonder mobiele telefoon.

Meting van fitness- en gezondheidsgegevens: de fitness-trackingfunctie van de smartwatch stelt de gebruiker in staat om hun lichaams- en gezondheidsgegevens in de gaten te houden. Naast hartslag en polsslag kunnen ook afgelegde afstanden worden gemeten. Sommige apparaten verzamelen gegevens over uw eigen slaapgedrag en geven informatie over diepe slaap en REM-fasen. Verder hebben sommige smartwatches zelfs geïntegreerde valdetectie en doen een noodoproep als betrokkene dit zelf niet meer kan.

Veiligheid voor de kleintjes: Er zijn smartwatches die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Ze hebben een locatiefunctie zodat ouders altijd overzicht hebben waar hun kroost zich bevindt. En dat niet alleen: in gevaarlijke situaties kunnen de kinderen met een SOS-knop een noodoproep naar hun ouders of een vooraf opgegeven contactpersoon sturen.

Nadelen van een Smartwatch

Klein display: het touchscreen van een smartwatch is aanzienlijk kleiner in vergelijking met een smartphone – dit betekent onvermijdelijk dat veel functies oncomfortabel zijn in het gebruik. Het gebruik van apps als Facebook en WhatsApp is bijvoorbeeld lastig omdat het kleine schermoppervlak nauwkeurig typen bemoeilijkt.

Gegevensbeveiliging: een smartwatch verzamelt in de loop van de dag een grote hoeveelheid gevoelige gegevens. Door het ontbreken van authenticatiemogelijkheden zijn deze gegevens toegankelijk voor iedereen die toegang krijgt tot de smartwatch. Bij de meeste fitness-apps weten gebruikers ook niet welke van de verzamelde gegevens, hoe en waar worden opgeslagen.

Korte batterijduur: Een ander nadeel van veel smartwatches is dat gebruikers het toestel regelmatig moeten opladen. De batterijlading verschilt per model – terwijl sommige smartwatches dagenlang meegaan bij matig gebruik, moeten andere elke nacht worden aangesloten.

Niet volledig onafhankelijk van de smartphone te gebruiken: De smartwatch is vooral bedoeld als aanvulling op de smartphone. Hoewel veel toestellen kunnen worden uitgerust met aparte simkaarten, zijn sommige modellen toch afhankelijk van de smartphone. De functies kunnen alleen volledig worden gebruikt als de mobiele telefoon in de buurt is. Op deze manier wordt de smartwatch al snel een gewoon polshorloge zonder speciale mogelijkheden.

Stembediening: Over het algemeen is spraakherkenning een prettige en praktische functie. Veel smartwatches hebben echter het nadeel dat ze spraakopdrachten bij hard omgevingsgeluid niet goed herkennen. In dit geval is de gebruiker afhankelijk van handmatige invoer.

Voor- en nadelen van de digitale metgezel
Schuiven naar boven